IP Kamera, üzerinde var olan sensörler sayesinde görüntüyü yakalayıp görüntüleri dijital veriye çevirdikten sonra ağ (network) aracılığıyla yetkilendirilmiş kullanıcılara ileten görüntüleme sistemidir.

Görüntüyü öncelikli olarak elektrik sinyaline çevirir. Daha sonrasında içsel olan bir işlemciye elektrik sinyalleri gönderir. İşlemciye gönderilen elektrik sinyali analogdan dijitale dönüşür. Dijitale dönüşen sinyal, kayıt altına alınabileceği gibi doğrudan kameraya dahili ve harici şekilde bağlı network, ftp server, web server, smtp client üzerinden ulaşır. IP kameranın, analog kameralardan tek farkı görüntüyü işleyebilmesidir. Yani analog kameralarda yakalanan görüntü sadece DVD cihazları tarafından okunur, IP kamerada böyle bir durum söz konusu olmamaktadır.

IP Kameranın Avantakları Nedir?

  • Çalışması için kart, kayıt cihazı vb. çeşitli cihazlara ihtiyaç olmadan ileri kamera teknolojisidir.
  • İnternet ve network üzerinden erişim sağlayabilmektedir.
  • IP kamera, kullanım türlerine göre kablolu ip kamera ve kablosuz ip kamera olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
  • Üzerinden gelen görüntü ve ses anlık olarak masaüstü / dizüstü bilgisayar, tablet ve mobil cihazlardan izlenmektedir.
  • Programlanabilir bir yapıya sahip olduğundan dolayı görüntü depolama, hareket algılama, alarm yönetimi (hırsız, yangın vb.) gibi işlevlere sahiptir.

Tarihi

İlk merkezi IP kamera olan AXIS Neteye 200, 1996 yılında Axis Communications tarafından piyasaya sürüldü. İnternet bağlantısı olan herhangi bir yerden doğrudan erişilebilirliğine dayalı olarak tanıtılmasına rağmen, kamera gerçek zamanlı hareketli video akışı yapamadı. Görüntü işleme ve ağ oluşturmayı işleyebilen güçlü entegre devrelerin olmaması nedeniyle, kameraya her erişildiğinde bir anlık görüntüyle sınırlıydı. Kameranın, muazzam bant genişliği gereksinimleri nedeniyle hareketli kamera olarak çalışamayacağı düşünülüyordu. Böylece öncelikle turizm sektörüne yönelikti. Axis Neteye 200, yeteneğinin Ortak Ara Formatta (CIF) saniyede bir kare veya 4CIF çözünürlükte her 17 saniyede bir kare ile sınırlı olduğu göz önüne alındığında, geleneksel analog CCTV sistemlerinin yerini alması amaçlanmamıştır.

İlk merkezi olmayan IP kamera 1999 yılında Mobotix tarafından piyasaya sürüldü. Kameranın Linux sistemi video, alarm ve kayıt yönetimi işlevlerini içeriyordu. 2005 yılında, Intellio tarafından yerleşik video içerik analizine (VCA) sahip ilk IP kamera piyasaya sürüldü. Bu kamera, bir nesnenin çalınması, bir insanın çizgiyi aşması, bir insanın önceden tanımlanmış bir bölgeye girmesi veya bir arabanın yanlış yönde hareket etmesi gibi bir dizi farklı olayı tespit edebildi.

Bulut altyapısındaki gelişmelerle birlikte Ring (Amazon, ABD’ye aittir), 2014 yılında ev kullanımına yönelik ilk IP Kamera kapı zilini piyasaya sürdü. Cihaz, hızlı kurulum, bulut tabanlı kayıt ve hareket algılama özellikleri sunuyordu. Cihaz 199 ABD Doları karşılığında perakende satış yaptı. 2021 itibariyle Ring milyonlarca adet sattı. IP Kameraların başarısı ile Nest (Google, ABD’ye aittir) gibi diğer şirketler de benzer bulut tabanlı cihazları piyasaya sürdü.

IP ve Analog Kamera Arasında Farklar Nelerdir?

Analog ile Ip kamera farkı en başta görüntüyü işleme biçimi olan etkendir. IP kameralar yakaladıkları görüntüyü sayısal veriye çevirdikten sonra farklı yöntemlerle erişim sağlayabiliyorken, analog kameralar yakaladıkları görüntüyü DVR adı verilen kayıt cihazlara aktarmaktadır.

Neden?

Çeşitli cihazlardan ulaşım sağlanabilmesi, programlanabilmesi, yüksek görüntü kalitesi sağlanabilmesi, çalışırken bilgisayara ihtiyaç duymaması gibi özellikler ip kameraların avantajları arasında Bulunmaktadır.

IP Kamera Güvenli mi?

  • Daha fazla uğraş gerektiren bir güvenlik kamerası değil de , “akıllı” bir güvenlik kamerası alın.
  • Bilinen güvenilir bir markadan kamera satın alın.
  • Kamera için çevrimiçi hesabınızı oluştururken güçlü karakter içeren bir şifre kullanın.
  • İki faktörlü kimlik doğrulamayı aktifleştirin. (Maksimum güvenlik için bu özelliğe sahip bir kamera satın aldığınızdan emin olun.)
  • Tüm bunları doğru bir şekilde tamamlarsanız, tamamen güvende olmalısınız. En kötü senaryo, sunucularının büyük bir ihlali olurdu, ancak bu büyük bir şok edici hikaye olacak ve hemen düzeltilecektir. Bu sayede güvenlikle ilgili hiç bir kuşkunuz olmayacaktır.

Kamera Sistemi Nasıl Kurulur?

Bir IP kamerayı satın aldığınızda ilk olarak cihazın kullanım kitapçığına bakmanızı tavsiye ederiz. İçerik parçaların kullanım şekli, kameranın tanıtılması, kameranın kurulumu, ip numarası atanması gibi bilgilere sahip olmanızı sağlamaktadır. Kitapçık içeriğinde satın almış olduğunuz kameranın Default IP numarası belirtilmektedir. Yapmanız gereken şey ilk durumda cihazın adaptörü ile elektriğe bağlanması ardından bir network kablosu ile modeminize giriş yapmakta. Kameranız ile modeminiz aynı IP grubunda çalışıyor ise Explorer pencerenizden kitapçıkta gelen IP numarasını direkt tuşlayarak erişebilir ve menü işlemlerini kolayca ulaşabilirsiniz. Ancak kameranız ile mevcut network IP grubunuz farklı ise bir ağ kablosu yardımı ile kameranızı direkt olarak bilgisayarınıza bağlayıp ana menüden IP grubunu değiştirip kaydederek modeminizde tanımlanmış ağ yapısına daha uygun hale getirirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

IP kamera, içinde var olan sensörlerin aracılığı ile kayıt ettikleri görüntüleri, dijital bir veriye çevirip uzaktan bağlantılı olduğu ağ üzerine göndermektedir. Böylece daha sonrasında bu görüntülere ulaşmaktadır. Bu kameraların kendilerine ait IP numaraları bulunmaktadır.

Güvenlik Kamerası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Görüntü Kalitesi
  • Çözünürlük
  • Gece Görüşü
  • WDR (Wide Dynamic Range)
  • BLC (Backlight Compensation)
  • DNR – Dijital Gürültü Azaltma (Digital Noise Reduction)
  • Lens
  • Doğa Koşullarına Karşı Dayanıklı Olması

Güvenlik Kamerası Kaydı Nasıl Alınır?

  • Güvenlik kamerasını ağa bağlayın
  • Aynı ağda ki bilgisayarda,kamerası yazılımını veya uygulamasını çalıştırın.
  • Yazılım kameraya bağlandıktan hemen sonra video kayıt ayarlarına gidin.
  • 7/24 kayıt ve planlanan zaman kaydı gibi video kaydını ayarlayın
  • Görüntüleri kaydetmek istediğiniz bir kayıt yolunu seçin

Kamera Sistemi Nereye Kayıt Yapar?

Birçok IP kamera dahili bir SD kart içermektedir. SD kartın kapasitesi normalde 16GB veya 32GB’dir ve sadece hareketli olay kaydı içinde yer alır. Yani, sadece bir hareket olayı olduğunda, kamera SD karta kayıt yapar.

Kamera Sistemleri Kaç Gün Kayıt Tutar?

Kamera kayıtlarının saklanması bazen çok önemli bir hal alabilmektedir ve eski kayıtlar bazı olayların aydınlığa kavuşması noktasında çok işinize yarayabilmektedir. İşte burada kamera kayıtlarının verileri saklama süresi çok önemlidir. Yaygın olarak kullanılan sistemlerde kayıt süresi 7-30 gün arasındadır.

IP Kamera Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Yapmanız gereken şey ilk durumda cihazın adaptörü ile elektriğe bağlanması ardından bir network kablosu ile modeminize giriş yapmaktır. Kameranız ile modeminiz aynı IP grubunda çalışıyor ise Explorer pencerenizden kitapçıkta gelen IP numarasını direkt tuşlayarak bağlayabilir ve menü işlemlerine ulaşabilirsiniz.

IP Kamera Ne Kadar İnternet Kullanır?

Yüksek çerçeve oranında kaliteli görüntüler vermek üzere yapılandırılan bir ip kamera mevcut network bant genişliğinin yaklaşık 2 ila 3 Mbit/s bölümünü kullanacaktır.

Kamera Sistemi İnterneti Yavaşlatır mı?

IP kameralar, güvenlik sistemi için en önemli bileşenlerdir ve sistemi daha verimli ve daha güvenilir hale getirir. Ağa eklenen her bir cihaz belirli ölçüde bant genişliği harcamaktadır. Bu durum IP kameralar için de geçerli olmaktadır. IP kameralar sanılanın aksine internetinizi ciddi ölçüde yavaşlatmaz. Kamera sayısı ve sıkıştırma teknolojisine göre harcanan bant genişliği miktarı değişiklik gösterir.

Her geçen gün daha gelişen IP kamera teknolojisi sayesinde, artık bant genişliği optimizasyonları gibi verimliliği üst düzeye çıkaran özelliklere sahip. Görüntü sıkıştırma codecleri ile IP kameraların, ağ uyumluluğu eski modellere kıyasla çok daha yüksek. Bu da kameraların ağ kullanımı üzerinde daha az etkiye sahip olduğu anlamına geliyor.

Hız ve Bantgenişliği Kullanımı

  • Sıkıştırma
  • Kamera Çözünürlüğü
  • FPS(Saniyede ki kamera Hızı)
  • IP Kameraların sayısı

Bantgenişliği Kullanımı Azaltmak için Neler Yapılır?

  • Doğru sıkıştırma biçimini seçin
  • Doğru çözünürlüğü kullanın
  • Saniyede ki kamera hızını düşürün
  • Hareket algılamayı kullanın
IP Kamera İnternet Olmadan Çalışır mı?

Güvenlik kameraları için alışveriş yapan birçok insanın IP kameraların doğru bir şekilde çalışması için bir internet bağlantısı gerektirdiği izlenimi altında olduğunu gördük. IP, İnternet Protokolü’nün bir kısaltmasıdır ama bir IP kamera sistemi internet bağlantısı olmadan mükemmel şekilde çalışmaktadır. İp kamera internet olmadan çalışır mı? sorusunun cevabını da bu bağlamda vermiş oluyoruz. Doğrudan NVR’a takılı bir monitör ve fare kullanarak kameraları görüntüleyebilir ve bir sabit diske kaydedebilir ve kaydedilmiş görüntüleri arayabilirsiniz.